Platformbijeenkomst Vrijwilligersmanagement

| VluchtelingenWerk Nederland in Noordwijk | toegankelijk voor leden

Vrijwilligers passen soms niet meer in de vaak traditionele structuren van vrijwilligersorganisaties wanneer deze een klassiek model hanteren van inrichten en regisseren. Maar de ontwikkeling is dat vrijwilligers zich op hùn manier, wanneer het hen uitkomt, individueel dan wel in groepen met gelijkgestemden willen inzetten voor het goede doel. Daarop kan het werken met zelfsturende tribes van vrijwilligers een antwoord zijn; daarbij wordt de verantwoordelijkheid voor taken en processen gezamenlijk gedragen en is er geen opgelegde hiërarchie maar zijn er heldere afspraken.

Het Rijnlands model is een vorm van organiseren op basis van vakmanschap, verbinding en vertrouwen, waarbij de mensen in het veld in de lead zijn. Jaap Peters geeft hierover deze ochtend een presentatie waarna we gaan bekijken of een dergelijke aanpak aan de veranderende wens van de huidige vrijwilliger tegemoet kan komen. En past een dergelijk model bij goede doelen?

Organisatiedeskundige Jaap Peters is mede-oprichter van ‘DeLimes | Nieuw Organiseren’. Hij noemt zich organisatieactivist.

Stef van Wickeren nodigden we uit vanwege zijn ervaring in de praktijk met het Rijnlands model. Hij ontwierp als leidinggevende een alternatief onderwijsconcept gebaseerd op Rijnlandse principes. Belangrijke vragen voor hem zijn Hoe benut je talent? Hoe leg je verantwoordelijkheid bij degenen die deze moeten dragen? Hoe bereik je een professionele en lerende cultuur waarbij voortdurend gezocht wordt naar verbetering?

Hierna volgt een interactief gedeelte waarin wij op zoek gaan naar de voor- en nadelen en de mogelijkheden en (on)mogelijkheden van het Rijnlands model wanneer het om goede doelen gaat.

Locatie bij VluchtelingenWerk, Akkerwinde 1a, Noordwijk
Datum dinsdagochtend 14 november
Tijd van 9.30 uur tot 13.30 uur (lunch wordt tussendoor geserveerd).

Meer gedetailleerde informatie over deze bijeenkomst volgt. 

Aanmelden
Je kan je aanmelden via aanmelden@goededoelennederland.nl.

Stel een vraag

Anjelène van Vliet

beleidsmedewerker
06- 52 34 50 47
Email
Bekijk ook