Koopovereenkomsten

Goede Doelen Nederland heeft een overzicht gemaakt van specifieke wensen van goede doelen bij de taxatie en verkoop van registergoederen. Goede doelen/ (als) erfgenamen en legatarissen streven naar een goede balans tussen opbrengst en risico.

Daarnaast zijn er 2 modelkoopovereenkomsten gemaakt. In deze modelkoopovereenkomsten wordt rekening gehouden met de speciale positie van een goed doel als verkoper van een onroerende zaak uit een nalatenschap. Als basis zijn de modelkoopovereenkomsten voor een bestaande eengezinswoning en een appartement (model 2017) gebruikt, dat is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen en vastgoeddeskundigen NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Omdat goede doelen de onroerende zaak zelf niet feitelijk hebben gebruikt, zullen zij in het algemeen niet op de hoogte zijn van eigenschappen van en gebreken aan de onroerende zaak. In de koopovereenkomsten is om die reden een aantal bepalingen opgenomen waarin de aansprakelijkheid van de goede doelen als verkoper wordt uitgesloten. Goede doelen kunnen uiteraard van de modelovereenkomsten afwijken.

De modelkoopovereenkomsten vormen een bijlage bij de Specifieke wensen van goede doelen bij taxatie en verkoop van registergoederen.
 

Gerelateerd Nieuws

De goede doelen koopovereenkomst is...

Koepels van makelaars, waaronder de NVM, de Con

Gerelateerde Ledenberichten

NVM en VBO plaatsen modellen bij "specifieke...

Wanneer goede doelen erfgenaam of legataris zij