Raad van State ziet geen noodzaak voor aanpassing loterijstelsel

Op 10 maart deed de Raad van State uitspraak over de rechtsgeldigheid van de monopolievergunning van de Lotto. De zaak was aanhangig gemaakt door diverse buitenlandse aanbieders. De Raad van State oordeelde dat de monopolievergunning wettelijk geoorloofd is en dat er geen juridische noodzaak is voor aanpassing van het loterijstelsel.

Door deze uitspraak hoeft de inrichting van de huidige loterijmarkt niet op korte termijn aangepast te worden. De Raad van State oordeelt dat het huidige ‘duale’ loterijstelsel, met monopolie posities voor de Lotto en de Staatsloterij en een open segment voor goededoelenloterijen (artikel 3 loterijen), in lijn is met het Europese Recht. Een scenario zoals in 2016 ­– toen de markt voor goede doelen loterijen hals over kop moest worden opengesteld voor nieuwe aanbieders na een uitspraak van de Raad van State – is hiermee voorkomen. Dit had grote gevolgen kunnen hebben voor de huidige ontvangers van loterijgelden.

Het is van groot belang dat goede doelen ook in de toekomst op de meerjarige loterijbijdrage kunnen rekenen. Het vrijelijk besteedbare karakter is daarbij cruciaal. Dit werd nog eens extra duidelijk in het afgelopen crisisjaar door corona. Het zorgt er namelijk voor dat organisaties snel kunnen inspringen op nieuwe situaties en echt het verschil kunnen maken.

Bron: Goede Doelen Platform

Laatste nieuws

Mijn eenmalige gift
Na bijna een jaar Mijn eenmalige gift: resultaten ronduit positief
BOOST en KNDSB
Twee nieuwe leden bij Goede Doelen Nederland
Find N Fund
FindNFund koppelt goede doelen en fondsen aan elkaar