Verantwoording en toezicht

Goede doelen werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen in de samenleving. Goede doelen moeten transparant zijn en verantwoording afleggen aan hun donateurs en de maatschappij over hun werkwijze, de kosten en de bestedingen. 

Binnen de sector bestaat hiervoor een systeem van verantwoording en toezicht en gelden normen en gedragscodes. Vanaf 1 januari 2016 geldt er een nieuwe erkenningsregeling voor goede doelen. Alle oude keurmerken zoals het CBF-Keur/CBF-Certificaat, het RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen worden vervangen door de nieuwe erkenning. Met deze erkenning kunnen goede doelen laten zien dat ze aan alle kwaliteitseisen voldoen, hun maatschappelijke doelen realiseren en dat ze transparant zijn. Dit draagt bij aan het publieksvertrouwen. 

In de loop van 2016 gaan alle bestaande keurmerkhouders over naar de nieuwe regeling. De nieuwe erkenningregeling is onderdeel van een nieuw Validatiestelsel dat de sector, vertegenwoordigd door de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), heeft ontwikkeld. Het nieuwe Validatiestelsel is een direct voortvloeisel uit het in 2011 gesloten convenant 'Ruimte voor geven' tussen SBF en de overheid. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over de samenwerking tussen overheid en de sector, over het vergroten van transparantie en het versterken van het publieksvertrouwen. 

Stel een vraag

Margreet Plug

hoofd beleid en vereniging
06-52 34 50 48
Email
Documenten
Bekijk ook
Onderwerpen Verantwoording en toezicht
Klap menu uit
Gerelateerd Nieuws

CBF en Stichting GeefGratis werken samen aan...

Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en Stichti

Goede Doelen Nederland feliciteert...

Afgelopen vrijdag 1 juli heeft het Centraal Bur

Eerste groep erkende organisaties in juli...

Vorige week heeft het CBF haar keurmerk- en cer

Gerelateerde Ledenberichten

Wijziging Richtlijn 650 in voorbereiding

Richtlijn 650 is voor goede doelen een belangri

Alles over de nieuwe erkenningsregeling

Er is een nieuwe eenvoudige website online waar

Validatiestelsel weer paar stappen verder

In 2015 is VFI in samenwerking met IF en het CB