Vrijwilligersmanagement

Elke vrijwilliger een leider - motiveren en binden door 'organizing'

Op 18 mei vond de online kennissessie Elke vrijwilliger een leider - motiveren en binden door 'organizing' plaats.

De kennissessie
Het motiveren en binden van vrijwilligers is een belangrijk onderdeel in het werk van de vrijwilligersmanager/coördinator. Geen gemakkelijke opdracht in een steeds veranderende wereld waarin een nieuwe generatie vrijwilligers vraagt om een andere aanpak. Moeten we minder managen en meer aan relaties bouwen? Doen we wel het juiste om in te spelen op de drijfveren en behoeften? Job van den Assem van Lowlander Project legde uit hoe een 5-stappen strategie er voor kan zorgen dat vrijwilligers betrokken zijn en zich mede-eigenaar voelen van de missie.

Job nam ons mee in de 5-stappen van organizing:

  1. Verhalen vertellen
  2. Relaties bouwen
  3. Structuur en leiderschap
  4. Strategie & actie
  5. Vieren

Door bijvoorbeeld kleine overwinningen te vieren en te evalueren versterk je de betrokkenheid van de groep en houd je mensen bij elkaar. Zo komt het doel dichterbij. Joep Karskens van Milieudefensie laat zien dat, door een andere aanpak, de vrijwilligers bij Milieudefensie veranderaars zijn geworden.

Sprekers
Job van den Assem heeft vele jaren ervaring in verschillende maatschappelijke bewegingen. Hij werkte 12,5 jaar in diverse functies voor Milieudefensie. Daarvoor was hij actief voor Nederlandse en Europese jongerenorganisaties binnen de klimaatbeweging. Hij heeft veel kennis opgebouwd over organizing en bewegingsopbouw. Met trainingscentrum Lowlander wil hij, samen met collega Sandra Ball, Nederland aan het organizen krijgen. Lowlander is een trainingscentrum voor iedereen die zich wil inzetten voor een eerlijk, tolerant en duurzaam Nederland. Ze trainen mensen om hun leiderschap te ontdekken, ontwikkelen en in te zetten voor maatschappelijke verandering.

Joep Karskens is sinds 2016 organizer bij Milieudefensie. Via de campagnes van Milieudefensie bouwt hij vrijwilligersteams op in heel Nederland. Deze teams betrekken nieuwe mensen en organiseren activiteiten om draagvlak te vergroten voor een eerlijk en duurzaam Nederland. Sinds een jaar werkt hij als digital organizer, waar hij digitale middelen inzet om organizing op te schalen.

Leden kunnen hier (achter de inlog) de opname terugzien: