Marketing & fondsenwerving Schenken & nalaten

Online kennissessie - Financieel veilig ouder worden: hoe kun jij hier als medewerker bij een goed doel aan bijdragen?

We organiseren een online kennissessie met Nickey Smelt van Executeursdiensten, specialist op het gebied van de afwikkeling van nalatenschappen, over financieel misbruik bij ouderen en wat jij als medewerker van een goed doel kunt doen om dit te voorkomen.

Financieel misbruik is een vorm van ouderenmishandeling en uit een onderzoek uit 2018 blijkt dat 1 op de 20 ouderen hier slachtoffer van wordt. Wat is financieel misbruik, hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Welke vragen kun je stellen en waar kun je met die vragen terecht? Welke gevolgen kan financieel misbruik hebben voor een goed doel en wat kun jij doen om dit te voorkomen? Denk aan onderwerpen als levenstestamenten, keuze voor executeur, voorkomen van problemen bij de afwikkeling van nalatenschappen (‘verdwenen’ nalatenschappen) en de integriteit en imago van jouw goed doel. Op deze vragen en onderwerpen gaan we dieper in tijdens de sessie.

Aan de hand van diverse praktijkcasussen deelt Nickey ervaringen, perspectieven en praktische tips die je kunnen helpen als je bijvoorbeeld een vermoeden van financieel misbruik hebt en om financieel misbruik bij jouw donateur te voorkomen. De sessie wordt voorgezeten door Baukje van Aller, manager van Bureau Nalatenschappen van Goede Doelen Nederland.

De sessie is interessant voor iedereen die betrokken is bij de werving en afwikkeling van nalatenschappen en integriteit.

Heb je een casus of dilemma? Stuur deze uiterlijk 12 april naar nalatenschappen@goededoelennederland.nl. Deze wordt dan (anoniem) besproken.

Praktische informatie
Deze online sessie vindt online plaats op donderdag 18 april van 13.00 tot 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden van Goede Doelen Nederland. Tijdens het webinar kun je vragen stellen in de chat.

Over de spreker
Nickey Smelt is van oorsprong fiscaal jurist. Bij Executeursdiensten wikkelt zij nalatenschappen af, begeleidt personen bij het bepalen van wensen ten aanzien van het testament en levenstestament en verzorgt zaken met betrekking tot de Belastingdienst, zoals aangiften inkomstenbelasting, vrijwillige verbetering (ook wel inkeer genoemd). Daarnaast is zij deskundige op gebied van financieel misbruik en helpt slachtoffers van financieel misbruik en/of hun nabestaanden met het uitzoeken van het misbruik en het voorbereiden van gegevens ten behoeve van een straf- of civielrechtelijke procedure. Natuurlijk is het beter om misbruik te voorkomen, daarom besteedt Nickey veel tijd aan het geven van voorlichting aan ouderen en professionals over financieel misbruik en de preventieve mogelijkheden.