Marketing & fondsenwerving

Webinar Consumententrends in geefgedrag

Welke consumententrends zijn er en hoe zien we die terug in donateursgedrag?

In dit webinar presenteert Ard Lok (WWAV) de belangrijkste consumententrends en geeft Claire van Teunenbroek (VU) inzicht in de ontwikkelingen in donateursgedrag. Onder leiding van Jan van Berkel (voorzitter Bestuur Goede Doelen Nederland) spreken zij over manieren waarop goede doelen kunnen inspelen op deze trends.

Trends die Ard Lok onder meer zal toelichten, zijn:

  • Consumenten die purpose, impact en actie steeds belangrijker vinden.
  • Bedrijven die zich nadrukkelijk op het maatschappelijke vlak bewegen.
  • Een groeiende behoefte aan saamhorigheid.
  • Welke andere trends van invloed zijn op goede doelen en donateurs.

Claire laat zien:

  • hoe trouw donateurs geven aan goede doelen;
  • en hoe de manieren waarop mensen geven is veranderd. Over meerdere jaren bezien is het percentage huishoudens dat op geen enkele manier bij goede doelen te betrekken valt, maar klein. Toch hebben niet alle doelen even trouwe donateurs. Het percentage dat begint met geven is in de meeste jaren kleiner dan het percentage dat stopt met geven. Welke doelen hebben de trouwste donateurs?
  • Ook staat Claire stil bij wat goede doelen kunnen met nieuwe manieren van werving, zoals crowdfunding.

Over de sprekers
Ard Lok is een partner en strateeg bij WWAV, onderdeel van Happy Horizon. De mooiste maatschappelijke organisaties kunnen rekenen op zijn drive, marketingexpertise en creativiteit. Ard is gedreven complexe vraagstukken snel, concreet en activerend te maken, zodat mensen in beweging komen om de wereld mooier te maken.

Dr Claire van Teunenbroek werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Filantropische Studies (Vrije Universiteit Amsterdam), en als project manager bij European Research Network on Philanthropy (ERNOP). Vanuit haar positie bij Geven in Nederland kijkt ze naar waarom en hoe mensen geven. Zijn de motieven voor online giften (bijvoorbeeld via crowdfunding) anders dan giften via de traditionele huis-aan-huiscollecte? Haar eerdere onderzoek won een internationale prijs voor beste proefschrift.

Moderator van het webinar is Jan van Berkel, voorzitter van Goede Doelen Nederland.

Bekijk hier de opname: