Impact

Webinar - Impact Challenge: Doe je mee?

Bijdragen aan een betere, duurzamere wereld en oplossingen vinden voor maatschappelijke vraagstukken is de missie en het bestaansrecht van goede doelen. Daarom is het niet alleen belangrijk dat goede doelen het publiek laten zien dat ze dit doen, maar ook hoe. De Impact Challenge is een sectorbreed initiatief dat goede doelen uitdaagt om elkaar te inspireren en te overtuigen om de impact van de goededoelensector te vergroten en zichtbaarder te maken. De Impact Challenge wordt jaarlijks afgesloten met een event waar de Impact Challenge Award wordt uitgereikt.

Dit webinar stond volledig in het teken van impactmanagement: verantwoordelijkheid nemen voor het uiteindelijke effect van wat je doet als organisatie. Gerjob Lootens van het CBF bracht deze uitdagingen terug tot vijf simpele vragen. Deze vragen zijn uitgewerkt in het boekje ‘Een vuist voor impact – 5 vragen om je impactmanagement te beoordelen.’ Dit boekje gaat over de vraag hoe impactgericht jij werkt in je organisatie. Met andere woorden: doe je de goede dingen? Het doel van dit boekje is om een voorzet te geven voor kritische zelfreflectie.

Verder deelde Lydia Braakman, founder en directeur van Stichting Zorgeloos naar School, haar ervaringen met impactgericht werken binnen haar organisatie. Op het Impact Event 2020 ontving de stichting de waarderingsprijs voor kleinere doelen. Voor een significante toename van hun impact heeft de stichting de identiteit en werkwijze van de organisatie fundamenteel heroverwogen en daarna bijgesteld: Ze maakten een stap van de focus op één aandoening naar aandacht voor de weeffouten in het systeem rond schoolgang en chronische aandoeningen in brede zin.

Naast deze twee sprekers gaven we ook uitgebreid informatie over hoe jouw organisatie mee kan doen aan de Impact Challenge Award 2021. Het webinar stond onder leiding van moderator Baukje Stam.

Over de sprekers:
Lydia Braakman: Begin 2014 initieerde Lydia Braakman de lobby Zorgeloos naar School. Haar intrinsieke motivatie is gelegen in de onverwachte weerstand die zij ervaren heeft om voor haar beide dochters met diabetes type 1 goede diabeteszorg op school te kunnen regelen. Ondertussen zijn haar dochters volwassen en is zij de drijvende kracht en het aanspreekpunt van de stichting Zorgeloos naar School. Een kleine stichting met een klein maar krachtig team van vrijwilligers. Een stichting die door strategisch te schaken en daarbij risico’s neemt, verbluffend veel impact maakt.
Gerjob Lootens: Gerjob Lootens (Impact & Innovatie bij CBF) schreef eerder ‘Couleur Locale’ een toegankelijk werkboekje over de inkleuring van integriteit bij goededoelenorganisaties. Met de publicatie ‘Een vuist voorimpact’ maakt hij impactmanagement simpel en behapbaar in vijf begrijpelijke vragen. Gerjob is verantwoordelijk voor de CBF-sectorreflectie en is een drijvende kracht in veel van de innovaties van CBF. ‘Samen morgen beter’ is zijn devies.
Baukje Stam (moderator): Baukje is strategisch adviseur op het gebied van impactmarketing, het verbinden van de markt aan de missie om zo samen meer impact te maken. Baukje is één van de initiators van het webinarprogramma en maakt tegenwoordig deel uit van de Webinar-redactie en Programmaraad van Goede Doelen Nederland.

Je kunt hier de opname terugzien: