Communicatie Marketing & fondsenwerving Impact

Webinar - 'Nederland op weg naar een Rookvrije Generatie' en de impact van samenwerken

*Je treft de opname en presentatie onderaan de pagina.

Op 29 februari organiseren we een webinar met Dewi Segaar, coördinator/directeur van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Mara van Dooremaal, Relatiemanager bij de Hartstichting. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.

We kennen allemaal de blauwe bordjes met een wit vinkje en de tekst ROOKVRIJ. We zien ze steeds vaker. Bijvoorbeeld bij schoolpleinen, speeltuinen, ziekenhuizen, OV-haltes en sportverenigingen. De afgelopen jaren zijn er ook andere grote stappen gezet richting een rookvrij Nederland: sigaretten zitten in neutrale groenbruine verpakkingen, roken op stations is verboden, prijzen van tabakswaren zijn gestegen, er is een smaakjesverbod voor zowel sigaretten als vapes en supermarkten als Lidl en AH zijn gestopt met de verkoop van tabak. Kortom: Nederland wordt steeds meer rookvrij.

De eerste zaadjes voor deze beweging zijn geplant in 2014, toen onder leiding van de drie gezondheidsfondsen met een groep stakeholders een gezamenlijke strategie richting een Rookvrij Nederland werd vastgesteld: de routekaart op weg naar een Rookvrije Generatie.

Onder de overkoepelende paraplu ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ worden de krachten gebundeld. De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie wordt inmiddels gevormd door een grote coalitie van partijen die samenwerken: overheden, bedrijven, scholen, zorgsector, (sport)verenigingen, particulieren en De Rookvrije Generatie is als doelstelling opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Dewi en Mara leggen uit welke sporen er zijn bewandeld om dat te bereiken en wat de succesfactoren zijn van samenwerken.

Het webinar wordt voorgezeten door moderator Hilda Alberda.

Over de sprekers
Dewi is coördinator/directeur van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Haar carrière in de tabaksontmoediging begon zo’n 20 jaar geleden bij expertisecentrum tabaksontmoediging Stivoro, van waaruit ze promoveerde op de implementatie van stopondersteuning in de zorgsector.

Mara is relatiemanager/projectmanager gezonde samenleving bij de Hartstichting. Zij heeft een achtergrond in de gezondheidswetenschappen en is vanaf de start betrokken bij het realiseren van rookvrije omgevingen en het betrekken van partijen binnen de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie.

Hilda (moderator) werkte bijna 10 jaar voor Simavi, eerst als programmamanager en daarna als director of Monitoring, Evaluation and Learning. Nu begeleidt zij als zelfstandig impactconsultant organisaties bij het bereiken van impactvolle resultaten, met al haar ervaring in management-, programmatische en expertrollen.