Platformbijeenkomst Vrijwilligersmanagement

| Unicef in Den Haag | toegankelijk voor leden

Vrijwilligers passen soms niet meer in de vaak traditionele structuren van vrijwilligersorganisaties wanneer deze een klassiek model hanteren van inrichten en regisseren. Maar de ontwikkeling is dat vrijwilligers zich op hùn manier, wanneer het hen uitkomt, individueel dan wel in groepen met gelijkgestemden willen inzetten voor het goede doel. Daarop kan het werken met zelfsturende tribes van vrijwilligers een antwoord zijn; daarbij wordt de verantwoordelijkheid voor taken en processen gezamenlijk gedragen en is er geen opgelegde hiërarchie maar zijn er heldere afspraken.

Het Rijnlands model is een vorm van organiseren op basis van vakmanschap, verbinding en vertrouwen, waarbij de mensen in het veld in de lead zijn. Jaap Peters gaf hierover een presentatie waarna bekeken werd of een dergelijke aanpak aan de veranderende wens van de huidige vrijwilliger tegemoet kan komen. En past een dergelijk model bij goede doelen?
Organisatiedeskundige Jaap Peters is medeoprichter van ‘DeLimes | Nieuw Organiseren’. Hij noemt zich organisatieactivist.

Stef van Wickeren nodigden we uit vanwege zijn ervaring in de praktijk met het Rijnlands model. Hij ontwierp als leidinggevende een alternatief onderwijsconcept gebaseerd op Rijnlandse principes. Belangrijke vragen voor hem zijn Hoe benut je talent? Hoe leg je verantwoordelijkheid bij degenen die deze moeten dragen? Hoe bereik je een professionele en lerende cultuur waarbij voortdurend gezocht wordt naar verbetering?

Hierna volgde een interactief gedeelte waarin de deelnemers in groepjes met elkaar bespraken welke elementen uit beide presentaties gebruikt zouden kunnen worden voor hun werk/ organisatie en hoe deze dan het beste ingezet zou kunnen worden. Wat heb je daarvoor nodig? Wat niet meer? Hoe ga je het aanpakken?

Locatie
Bij Unicef, Bezuidenhoutseweg 74 Den Haag

Programma
  9.30 - 11.00 uur     Jaap Peters (incl. vragen)
11.00 - 11.15 uur     pauze
11.15 - 12.00 uur     Stef van Wickeren (incl. vragen)
12.00 - 13.30 uur     walking lunch en interactieve sessie

Alleen leden Login om meer te lezen.

Stel een vraag

Anjelène van Vliet

beleidsmedewerker
06- 52 34 50 47
Email
Bekijk ook