Wettelijk verankering onderscheid risicovolle en risicoarme kansspelen

Sector pleit voor wettelijke verankering van het onderscheid tussen risicovolle en risicoarme kansspelen, te beginnen bij de nieuwe waarschuwingstekst.

Op 15 december was het debat over de effecten van de wet die online gokken mogelijk maakt en op 1 oktober is ingegaan. Aanleiding was de vele reclame voor risicovolle kansspelen. Voorbereidend op dit debat heeft het Goede Doelen Platform de Tweede Kamer opgeroepen om het onderscheid tussen risicovolle en risicoarme kansspelen wettelijk te verankeren in het kansspelbeleid, te beginnen bij de nieuwe waarschuwingstekst. Goede Doelen Nederland heeft dit pleidooi per brief ondersteund.

Zorgen van de Tweede Kamer
Sinds het online gokken legaal is in Nederland hebben elf gokbedrijven een vergunning gekregen en maken daar flink reclame voor op radio, TV en online. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de enorme vloedgolf aan reclames voor risicovolle kansspelen en een daarmee gepaard gaande toename van gokverslaving en financiële problemen door gokken.

Inzet sector
Het Goede Doelen Platform is, net als Goede Doelen Nederland, voorstander van een veilig en verantwoord kansspelbeleid. Vanzelfsprekend steunen wij een overheidsbeleid dat kwetsbare groepen beschermt en kansspelverslaving voorkomt. Echter, onderzoek in opdracht van de Kansspelautoriteit heeft aangetoond dat (goede doelen) loterijen op dit punt risicoarm zijn vanwege de relatief lange tijd tussen inleg en uitkomst. Niet te vergelijken dus met de zeer korte tijd tussen inleggen en incasseren bij gokspellen. In de brief benadrukken wij dat het niet zo kan zijn dat loterijen zoals die van Jantje Beton, De Zonnebloem, KWF of de Staatsloterij en Postcodeloterij – met hun structurele bijdragen aan het werk van goede doelen – over één kam worden geschoren met de nieuwe online gokspellen.

Motie over wettelijke verankering aangenomen
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft uiteindelijk ingestemd met de motie om dit onderscheid duidelijk in de wet te verankeren. De motie ligt in lijn met het besluit van de regering om in toekomstige wet- en regelgeving het risicoprofiel van het kansspel meer centraal te stellen, onder andere ten behoeve van innovatie van spelaanbod van risicoarme kansspelen.

Motie over aanpassing waarschuwingstekst verworpen
De waarschuwingstest ‘Speel bewust. 18+’ moet op alle wervings- en reclameactiviteiten vervangen worden door de tekst ‘Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+’. Vanuit het Goede Doelen Platform was er ook een pleidooi om dit niet te laten gelden voor risicoarme kansspelen zoals de (goede doelen) loterijen die belangrijk bijdragen aan het werk van goede doelen en vele organisaties in de cultuur en sport. Dit hebben wij in onze brief ook benadrukt. Tijdens het debat is hiervoor een motie ingediend. Deze motie werd helaas verworpen.

Lees hier de volledige brief van Goede Doelen Nederland

Laatste nieuws

Overzicht lobbydossiers
Het wetsvoorstel voor de WTMO moet terug naar de tekentafel
December nieuwe leden
Twee nieuwe leden Goede Doelen Nederland
Karel Hendriks Artsen zonder Grenzen Nederland
Karel Hendriks directeur Artsen zonder Grenzen Nederland