Marketing & fondsenwerving

Autoriteit Persoonsgegevens gaat cookies controleren

Computer unsplash

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft laten weten in 2024 vaker te gaan controleren of websites op de juiste manier toestemming vragen voor (tracking) cookies of andere volgsoftware. De AP geeft op haar website duidelijke uitleg over hoe organisaties cookiebanners moeten inrichten om op de goede manier toestemming te vragen. Vanzelfsprekend moeten ook goede doelen organisaties dit op orde hebben.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “Met volgsoftware of tracking cookies kunnen organisaties meekijken naar jouw internetgedrag. Dat mag niet zomaar, want wat je op internet doet is heel persoonlijk. Een organisatie mag dat alleen bijhouden als je er expliciet mee akkoord gaat. En je moet de mogelijkheid hebben om deze volgsoftware te weigeren, zonder dat dit nadelig voor je uitpakt.”

Toestemming vragen

Websites kunnen functionele cookies, analytische cookies en tracking cookies gebruiken. Organisaties verwerken met cookies vaak persoonsgegevens. Bijvoorbeeld informatie over op welke links zij klikken en wat hun zoekopdrachten zijn. Daarmee is het voor organisaties onder meer mogelijk om bezoekers te profileren en identificeren. Het is belangrijk dat websitebezoekers grip houden op hun persoonsgegevens. Met heldere informatie over het gebruik van cookies kunnen websitebezoekers een weloverwogen keuze maken om toestemming te geven of niet. Organisaties moeten daarom zorgen voor een cookiebanner die voldoet aan de wettelijke eisen.

Webinar over cookies

Op 12 maart verzorgt Marianne Mathelener op verzoek van Goede Doelen Nederland een webinar over de praktische toepassing van de AVG als het gaat om af- en aanmelden van donateurs én over cookies op websites. Deelname is gratis voor lidorganisaties.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en een handige checklist op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Laatste ledenberichten

Beeld en Geluid gebouw 740x320
Jubileum: 60 jaar Socutera
Communicatie
Kennisfestival 740x320
Save the date: Kennisfestival op donderdag 7 november 2024 in Amersfoort
Integriteit
29 mei: Workshop: Dilemma’s in je werk – het maken van integere afwegingen in de praktijk