Opmerkelijke resultaten in Special over Dynamiek in geefgedrag

Op 1 november organiseerde Goede Doelen Nederland in samenwerking met de VU de bijeenkomst ‘Dynamiek in geefgedrag’. René Bekkers en Claire van Teunenbroek (VU) presenteerden de resultaten van de gelijknamige Special exclusief voor onze leden.

Eén van de opvallende resultaten is dat het aantal huishoudens dat nooit een verzoek ontvangt om een goed doel te steunen toeneemt. Hierin ligt een uitdaging voor de fondsenwerving. Verder viel op dat de incidentele giften, waar voornamelijk Internationale hulporganisaties afhankelijk van zijn, afneemt. Ook blijkt uit het onderzoek dat gezondheidsfondsen de meest loyale donateurs hebben.

De special ‘Dynamiek in geefgedrag’ is onderdeel van het tweejaarlijkse wetenschappelijke onderzoek ‘Geven in Nederland’ (GIN). In deze Special geven de onderzoekers antwoorden op vragen als: hoe veranderlijk is het geefgedrag binnen huishoudens in de loop van de tijd en waar komt de dynamiek in geefgedrag vandaan? Het onderzoek is uitgevoerd onder een panel van 2000 steeds dezelfde huishoudens (wel natuurlijke mutaties).

De voorlopige resultaten, een samenvatting daarvan en de presentaties kun je hieronder downloaden nadat je bent ingelogd.

Laatste ledenberichten

Beeld en Geluid gebouw 740x320
Jubileum: 60 jaar Socutera
Communicatie
Kennisfestival 740x320
Save the date: Kennisfestival op donderdag 7 november 2024 in Amersfoort
Integriteit
29 mei: Workshop: Dilemma’s in je werk – het maken van integere afwegingen in de praktijk