FAQ

Wat is Socutera?
Socutera maakt zelf geen tv-programma’s voor goede doelen, maar stelt hen zendtijd beschikbaar. De NOS stelt hiervoor per jaar minimaal 6,5 uur zendtijd beschikbaar. Iedere week staan één of meerdere goede doelen centraal op NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Zo delen goede doelen tegen minimale kosten hun idealen met een miljoenenpubliek.

Wat betekent Socutera?
Socutera staat voor SOciale en CUlturele TElevsie en RAdio. Hoewel er al sinds 1964 televisie-uitzendingen namens Socutera worden verzorgd, zijn er voor zover bekend nooit uitzendingen via de radio geweest.

Is Socutera beschikbaar voor alle goede doelen?
Alle goede doelen in Nederland komen in aanmerking voor de uitzendtijd die Socutera ter beschikking stelt. De voorwaarde is dat ze in bezit zijn van de Erkenning Goede Doelen. Deze erkenning wordt uitgegeven en getoetst door het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Waarom hebben collecterende goede doelen voorrang op zendtijd bij Socutera?
Bij de toekenning van de zendtijd hebben de goede doelen die samenwerken in de Stichting Collectenplan (SCP) voorrang. Dit is al zo sinds 1964, toen Socutera werd opgericht door goede doelen die nauw betrokken waren bij de voorganger van de Stichting Collectenplan. Goede doelen die niet zijn aangesloten bij het Collectenplan, kunnen via Socutera uitzenden in de weken dat er geen uitzendingen van de bij SCP aangesloten doelen zijn gepland.

Hoe vaak zendt Socutera uit?
Socutera zendt wekelijks gemiddeld elf keer uit. Vijf keer op vaste tijdstippen met een uitzending van anderhalve minuut en gemiddeld zes keer met een korte spot van een halve minuut. De uitzenddagen en -tijden zijn altijd onder voorbehoud. NPO heeft het recht om wijzigingen aan te brengen op basis van het programmerings- en zenderprofileringsbeleid.

Wat kost uitzenden via Socutera?
Via Socutera uitzenden bij de NPO is één van de voordeligste manieren om een miljoenenpubliek te bereiken. In 2015 was de besparing ten opzichte van reguliere inkoopsprijzen 75% (zie factsheet Socutera). Op deze pagina vind je onze tarieven.

Is Socutera alleen op tv te zien?
Socutera heeft ook een Youtube kanaal. Daarnaast is het uitzendende goede doel de hele week zichtbaar op www.goededoelen.nl.

Wat zijn de aanleverspecificaties?
De uitzendingen van Socutera vallen onder de (technische) verantwoordelijkheid van de NOS. In het document ‘Aanleverspecificaties’ vind je alles over o.a. de aanlevertermijn, toegestane bestandsformaten, HD of SD, audionormen en Buma Stemra.

Wat zijn de uitzendcriteria?
De uitzendingen dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag de spot geen politieke boodschap bevatten of oproepen tot geloofsverkondiging. Uitzendcriteria lees je in het document 'Uitzendcriteria'. 

Hoe kan ik zendtijd bij Socutera reserveren?
Reserveren kan eenvoudig door het aanmeldformulier in te vullen.

Zijn er nog uitzendweken beschikbaar?
In de kalender op deze pagina kun je zien of er nog vrije weken beschikbaar zijn.

Waar vind ik oude uitzendingen van Socutera?
Voor Socutera-beeldmateriaal van vóór 2015 kun je terecht bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG) in Hilversum, dat het audiovisuele archief van de publieke omroep beheert. Je kunt op Beeldengeluid.nl een catalogus doorzoeken of contact met het instituut opnemen via klantenservice@beeldengeluid.nl.

Stel een vraag

Amanda Meijerink

Socutera en bureaumedewerker
020 - 422 99 77
Email
Bekijk ook
Externe links