Eerste Kamer heeft ingestemd met Energiewet, inclusief amendement Flach
Het amendement Flach ziet op de Telecommunicatiewet, maar is ingediend bij de behandeling van de Energiewet. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Energiewet wijzigt dit amendement automatisch de Telecommunicatiewet. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft echter aangegeven dat dit artikel in de Telecommunicatiewet pas een jaar na inwerkingtreding van de Energiewet van kracht zal worden zodat er voldoende tijd is om dit in overleg met de Tweede en Eerste Kamer op een goede manier vorm te geven.
Het amendement Flach zorgt ervoor dat er geen klanttermijn meer geldt voor commerciële organisaties waarbinnen zij klanten zonder voorafgaande toestemming mogen bellen. Voor ideële en charitatieve organisaties, zoals goede doelen, is een uitzondering gemaakt. Zij mogen op basis van de klantrelatie donateurs, vrijwilligers en diegenen die een manifestatie hebben bijgewoond nog bellen. In juni 2024 werd het (gewijzigd) amendement van SGP-lid Flach in de Tweede Kamer met een kamerbrede meerderheid aangenomen. Tevens werd subamendement Postma aangenomen dat een uitzondering maakt voor artikel 3 loterijen en uitgeverijen.
Toezegging van minister Hermans tijdens het debat in de Eerste Kamer
Zowel amendement Flach als Postma is tijdens de behandeling van de Energiewet ter sprake gekomen. De heer Bovens (CDA) bracht de omissie voor loterijen ter sprake. Niet alle loterijen zijn nu uitgezonderd, zoals dat wel verwoord is in de toelichting bij subamendement Postma. In antwoord hierop heeft de minister toegezegd dat zij in overleg gaat met de minister van EZ en dat zij de Tweede en Eerste Kamer een brief zal sturen waarin zij op deze onduidelijkheid zal ingaan. Zij stelt dat: ‘Als de Tweede Kamer dat wenst, dan is dat de goede plek om het amendement zodanig te wijzigen dat gewoon duidelijk is welke loterijen er onder de uitzondering vallen’.
De heer Van Ballekom (VVD) vroeg of deze toezegging van de minister om in overleg te gaan met de minister van EZ ook voor de algemene bepaling inzake het verbod van telefonische benadering van klanten of potentiële klanten geldt? Dat lijkt niet het geval. Op deze vraag over amendement Flach antwoordde de minister namelijk dat het amendement ziet op een verbod op telemarketing op basis van de klantrelatie, niet op een verbod op telemarketing in zijn algemeenheid. Dat laatste zou Europeesrechtelijk ook niet mogen. Dus met de veronderstelling van de heer van Ballekom dat het amendement in strijd zou zijn met Europees recht gaat de minister niet mee.
Goede Doelen Nederland zal ook de komende periode bij de overheid en politiek het belang blijven benadrukken voor goede doelen om telefonisch contact te kunnen hebben met hun donateurs, vrijwilligers en diegenen die een manifestatie hebben bijgewoond.