Reactie Goede Doelen Nederland op stoppen Acceptgiro

Stoppen Acceptgiro zonder overleg

De eigenaar van de Acceptgiro – Currence – heeft besloten per 1 juni 2023 te stoppen met de Acceptgiro. Goede Doelen Nederland vindt dit onbegrijpelijk. Donateurs van goede doelen die niet internetbankieren, zoals veel ouderen, wordt het wel heel lastig gemaakt een gift over te maken aan maatschappelijke doelen die zij belangrijk vinden. De timing is op zijn minst opmerkelijk omdat er nog geen zicht is op een goed alternatief.

Het is al jaren bekend dat de Acceptgiro op enig moment zal verdwijnen. Door de snelle toename van internetbankieren is het gebruik van de Acceptgiro enorm afgenomen. Met de Betaalvereniging is afgesproken om in de tweede helft van 2021 opnieuw te spreken over het voortbestaan van de Acceptgiro en de mogelijke alternatieven.

De afspraak was om dat te doen op basis van actuele gegevens. Je wil toch eerst inzicht hebben in het gebruik van de Acceptgiro, bijvoorbeeld door donateurs van goede doelen. Dat onderzoek hebben we gedaan en is bijna afgerond. Het is echt te gek voor woorden dat Currence nu heeft besloten per 1 juni 2023 te stoppen met de Acceptgiro, zonder het afgesproken overleg te voeren’, zegt Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland.

Het Giraal Stakeholders Forum waar ook Goede Doelen Nederland deel van uitmaakt werd geïnformeerd op hetzelfde moment dat het persbericht met deze boodschap werd uitgestuurd. Goede Doelen Nederland heeft de Betaalvereniging direct laten weten deze gang van zaken onbegrijpelijk te vinden en heeft ook De Nederlandsche Bank hierover geïnformeerd.

Wij willen met spoed een overleg met Betaalvereniging en Currence om de actuele cijfers over het gebruik van Acceptgiro onder onze donateurs te bespreken en we willen een serieus gesprek voeren over mogelijke alternatieven’, aldus Margreet Plug.

Laatste nieuws

De buurt
Stichting De Buurt nieuw lid bij Goede Doelen Nederland
Beeld adviesrapport Advies behoud giftenaftrek
Adviesrapport behoud giftenaftrek: reactie op aangekondigde bezuiniging op de giftenaftrek en op het SEO onderzoek ‘Geven en nemen’
Ingridvanengelshoven
Ingrid van Engelshoven nieuwe voorzitter van raad van toezicht Goede Doelen Nederland