Sector flink in het geweer tegen conceptwetsvoorstel publicatieplicht
Goede Doelen Nederland is, samen met de andere koepels binnen de sector, van mening dat het conceptwetsvoorstel ‘transparantie maatschappelijke organisaties’ onacceptabel is en zo snel mogelijk van tafel moet. Deze vergaande publicatieplicht is onacceptabel. Dit standpunt wordt breed in de sector gedeeld. Zowel individuele organisaties als de koepels laten flink van zich horen in de media. En dat zullen we blijven doen!
Als deze publicatieplicht er komt, wordt gevreesd dat dit donateurs afschrikt om nog grote bedragen te geven. Geven is een privé aangelegenheid. Het voorstel regelt dat een donateur van een gift van 15.000 euro of hoger, publiek gemaakt moet worden. Dit is schadelijk voor de privacy en de veiligheid van donateurs. De kans is groot dat dit de geefbereidheid aantast. Dit zal grote invloed hebben op het vele goede werk van goede doelen. De overheid moet het werk van goede doelen juist koesteren en geen onnodige drempels opwerpen.
Oproep: reageer op de consultatie!
Wij hechten er grote waarde aan dat zoveel mogelijk leden van Goede Doelen Nederland ook van zich laten horen. Wij roepen jullie daarom op ook een reactie in te brengen in de consultatie. Om jullie hier in te faciliteren hebben wij een modelbrief opgesteld waarmee jullie een reactie in kunnen brengen (maak er zo mogelijk een eigen brief van en voeg vooral eigen voorbeelden toe) Een reactie inbrengen kan hier. De sluitingsdatum is 22 februari 2019.
Sector heeft flink van zich laten horen:
- 10 februari Buitenhof NPO1: met Johan van de Gronden (KWF)
- 4 februari nu.nl: Goede doelen vrezen verlies van grote donateurs door nieuwe wet
- 4 februari in NRC: Nagel donateur niet aan de charitatieve schandpaal
- 2 februari in Nederlands Dagblad twee berichten: ‘Organisaties bevreesd voor verlies van grote donateurs’ en ‘Verplicht publiceren namen grote donateurs valt verkeerd’
- 28 januari in Trouw ingezonden stuk van Terre des Hommes: ‘Controle op grote giften schaadt kinderen’
- 24 januari voorpagina Trouw: ‘Gulle gever moet uit de anonimiteit’
- 9 januari op voorpagina Telegraaf: ‘Gulle gevers moeten met de billen bloot’