Aangepaste Sector Standaard komt kleine non-profit organisaties tegemoet

Sector standaard

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft twee aanpassingen gedaan in de Sector Standaard voor de non-profit sector. De NVB geeft aan deze aanpassingen te hebben gedaan aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek* dat door Goede Doelen Nederland samen met de sector is gedaan. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat veel organisaties problemen ondervinden bij hun betalingsverkeer.

Toegankelijk betalingsverkeer
Goede Doelen Nederland vindt het belangrijk dat goede doelen ongehinderd hun werk kunnen doen in binnen- en buitenland. Daarom zetten wij ons, samen met andere partijen in de sector, in voor een betere toegang tot het betalingsverkeer voor het maatschappelijk middenveld, waaronder goede doelen. De de-risking door banken is doorgeschoten. In 2023 is daarom de NVB-standaard voor de non-profit sector tot stand gekomen door samenwerking tussen de sector en de NVB.

Lees hier meer over de NVB-sector standaard op onze website.

Aanpassingen Sector standaard
In de aangepaste NPO Sector Standaard is nu opgenomen dat wanneer een organisatie een beperkte omzet over een rekening heeft lopen (tot bijvoorbeeld €100.000, dit was €50.000), dit als een risico verlagende omstandigheid wordt aangemerkt. Daarnaast is toegevoegd dat wanneer de activiteiten van een organisatie vrijwel uitsluitend plaatsvinden in Nederland met sporadische transacties met EU-landen, dit ook gezien moet worden als een risico verlagende factor in het klantonderzoek.

Verdere verbetering noodzakelijk

Het blijft wel van groot belang dat deze sectorstandaard door alle banken wordt gehanteerd. De NVB doet hier onderzoek naar. De resultaten van dit onderzoek worden voor de zomer verwacht.. Overigens hebben de partijen in de keten: het ministerie van financiën, De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder en de individuele banken daar ieder een eigen verantwoordelijkheid in. DNB en het Ministerie van Financiën moeten banken de ruimte geven om de sectorstandaard toe te passen.

Ook moet de communicatie van banken richting (potentiële) klanten worden verbeterd. Organisaties moeten weten wat het aannamebeleid is van een bank en gedurende de klantrelatie moeten klanten beter worden geïnformeerd.

Het is van belang dat banken investeren in het beter leren kennen van de sector en het vergroten van de kennis hierover bij hun medewerkers. De sector draagt hier graag aan bij, zeker nu veel bankfilialen zijn gesloten en persoonlijk contact met klanten moeilijker is geworden. Maatschappelijke organisaties hebben een heel ander karakter dan commerciële organisaties. Daarom is het belangrijk dat compliance medewerkers zich verdiepen in hoe maatschappelijke organisaties werken, hun fondsen werven, hun activiteiten financieren en georganiseerd zijn.

De publicatie van de aangepaste NPO Sector Standaard is hier te vinden.

*Aan het onderzoek deden 1.046 organisaties mee (65% daarvan stichtingen, 31% verenigingen en 4% overig). 52% van de respondenten geeft aan in de afgelopen 3 jaar problemen met betrekking tot de bankrekening en/of transacties te hebben ondervonden. 26% van de respondenten geeft aan dat er regelmatig of constant problemen worden ondervonden.

Meest voorkomende problemen:

  • Drastische stijging bankkosten 53%
  • Aanvullende informatie verzoeken 39%
  • Drastische stijging administratieve vereisten 28%
  • Moeilijkheden bij openen of weigering van een bankrekening 26%
  • Sluiting van een rekening 10%
  • Restricties of problemen bij het doen van buitenlandse betalingen 10%


Het onderzoek is uitgevoerd in de zomer van 2024 in opdracht van Goede Doelen Nederland, NOV (vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk), Partin, FIN (Fondsen in Nederland), Wo=Men (Women equals men), HSC (Human security Collective), CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) en CBF Toezichthouder van goede doelen.

Laatste nieuws

Kick van der Mark
Kick van der Mark, nieuw hoofd communicatie & public affairs
Nieuwe leden mei 2025
Nieuwe leden Goede Doelen Nederland
Liliane Franssen stichting Move
Liliane Franssen nieuwe directeur-bestuurder Stichting Move