Spoeddebat in Tweede Kamer over de lintjesaffaire

Gisteren vond het spoeddebat plaats in de Tweede Kamer over de eenheid van het kabinet nadat minister Faber (Asiel en Migratie) weigerde vijf lintjesvoordrachten voor vrijwilligers te ondertekenen.
Na een bericht hierover in de Telegraaf eiste de Tweede Kamer een spoeddebat. De uitkomst van dit debat is dat minister Faber van premier Schoof niet alsnog hoeft te tekenen voor de lintjes. Een breed gedragen motie van wantrouwen van de oppositie tegen minister Faber werd verworpen. Hoewel de vrijwilligers alsnog hun lintje krijgen is de kou niet uit de lucht.
Aanleiding
Tijdens het vragenuur op dinsdag 1 april jl. werd minister Faber stevig ondervraagd door de oppositie, maar ook coalitiegenoten VVD, NSC en BBB waren niet te spreken over de weigering van de minister. Minister Faber weigerde te tekenen omdat het uitreiken van deze koninklijke onderscheidingen aan vrijwilligers die zich hebben ingezet voor asielzoekers haaks staat op haar asielbeleid. Volgens de meerderheid van de Kamer maakt Faber de koninklijke onderscheidingen politiek, terwijl die daar los van zouden moeten staan. Jesse Klaver van GroenLinks/PvdA eiste daarom een spoeddebat, dat gisteren plaatsvond.
Spoeddebat
Een groot deel van de oppositie uitte tijdens het spoeddebat grote verontwaardiging over het 'politiseren' van koninklijke onderscheidingen voor vrijwilligers. Zij drongen erop aan dat minister Faber haar standpunt zou herzien. Maar zij hield voet bij stuk en stelde dat de instroom van asielzoekers te hoog is. Premier Schoof vond niet dat Faber alsnog moet tekenen, nu hijzelf en minister Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) een handtekening hebben gezet. "Daarmee is de eenheid van kabinetsbeleid herbevestigd", aldus de premier.
Moties van wantrouwen Faber, Schoof en kabinet verworpen
De oppositie nam geen genoegen met deze uitweg die premier Schoof minister Faber bood, dit was volgens haar strijdig met de regels. Zolang Faber niets terugneemt van haar woorden dat het werk van de voorgedragen vrijwilligers "haaks" staat op haar beleid, spreekt het kabinet niet met één mond, vond de oppositie. Vervolgens diende een meerderheid van de oppositie een motie van wantrouwen in tegen minister Faber. Maar die haalde geen meerderheid, net als moties van wantrouwen tegen het hele kabinet en tegen Schoof.
Het belang van vrijwilligers
Zowel de oppositie als de coalitie benadrukten dat vrijwilligers, ongeacht de organisatie waarvoor zij werken, waardering verdienen. Desalniettemin weigert minister Faber haar handtekening onder de voordrachten van de vijf vrijwilligers te zetten en houdt zij vast aan haar standpunt. De oppositie vindt dat er hierdoor een smet blijft liggen op de onderscheidingen.
Goede Doelen Nederland vindt het belangrijk dat mensen die zich enorm inzetten om andere mensen te helpen, hiervoor erkenning krijgen. Een lintje is een kroon op hun waardevolle bijdrage aan de samenleving. Wij betreuren het dat minister Faber geen excuses wil maken aan deze vrijwilligers. Een politieke voorkeur van een minister mag geen rol spelen bij het al dan niet ondertekenen van deze onderscheiding.

Samen met het NOV en Vluchtelingenwerk plaatsten we deze advertentie op 1 april in de Volkskrant en NRC.