Rondetafelbijeenkomst Impact
PROGRAMMA 24 JUNI 2025
Opening – Missie voorop: strategisch samenwerken in turbulente tijden
We leven in een tijd van verandering. Politieke verschuivingen, maatschappelijke spanningen en toenemende polarisatie maken het speelveld voor maatschappelijke organisaties complexer. Maar juist in deze dynamiek schuilt ook een kans: om onze krachten te bundelen, onze missie te herijken en samen meer impact te maken dan ooit tevoren.
Michael Rutgers neemt ons op basis van zijn ervaring bij de samenwerkende gezondheidsfondsen mee in een inspirerende reflectie op strategisch samenwerken. Aan de hand van voorbeelden zoals de Rookvrije en Gezonde Generatie laten zij zien wat er mogelijk is als je over je eigen schaduw heen durft te stappen. Als je bereid bent om met onverwachte partners op te trekken en de gedeelde missie centraal te stellen.
Want juist nu is samenwerking geen luxe, maar noodzaak. En wie die uitdaging aangaat, ontdekt dat er in verbinding ruimte ontstaat voor vernieuwing, lef en blijvende verandering.
Spreker: Michael Rutgers, oud-voorzitter en adviseur samenwerkende gezondheidsfondsen
Tafel 1: Aan de slag met impact – bouwen aan je Theory of Change
Hoe zorg je dat al je plannen – van organisatiebreed tot op projectniveau – bijdragen aan één helder impactverhaal? Aan deze tafel ga je aan de slag met de bouwstenen van een impactgerichte aanpak. We verkennen hoe je een helder kader ontwikkelt dat richting geeft, en hoe programma’s en projecten daar logisch op aansluiten. Hoe maak je zichtbaar hoe het geheel van activiteiten bijdraagt aan je maatschappelijke doelstellingen?
Anne Marie van MDF begeleidt het gesprek en bespreekt de essentiële elementen van deze aanpak. MDF ondersteunde al tientallen goede doelen in het ontwikkelen van een ToC en geven trainingen over impactgericht werken. Ze deelt praktijkvoorbeelden: hoe pakten zij dit aan, wat werkte goed, en waar liepen ze tegenaan?
Deze tafel is bedoeld voor iedereen die wil starten met een Theory of Change of bestaande plannen beter wil verbinden aan impactgericht werken.
Aan tafel: Anne Marie van Raalten – Ligtenberg van MDF
Tafel 2: Verantwoorden met betekenis: impact die ertoe doet
Impactverantwoording is meer dan een verplicht nummertje – het is een kans om te laten zien wat je écht bereikt. Het helpt je niet alleen om transparant te zijn richting financiers en partners, maar ook om intern te leren en bij te sturen. Maar hoe ontwikkel je een behapbare rapportage waarop je voortgang kunt monitoren, die gedragen wordt binnen de organisatie én bruikbaar is richting de buitenwereld? Hoe communiceer je deze resultaten vervolgens naar je verschillende stakeholders? Kies je voor een verhalende aanpak die inspireert, of juist voor een cijfermatige benadering met meetbare resultaten? En hoe transparant ben je over tegenvallers?
Sascha van LandschappenNL en Ilse van Landschap Noord-Holland delen hun werkwijze, waarin elf zelfstandige organisaties hun inspanningen verantwoorden in één impactverslag en samen over de bühne brengen. Hoe kwamen ze tot deze aanpak? Wat werkt goed en waar lopen ze tegenaan?
In dit rondetafelgesprek is volop ruimte voor uitwisseling: hoe pak jij impactverantwoording aan?
Aan tafel: Sascha van Breukelen (Programmaleiding, impactmanagement en strategische communicatie) van LandschappenNL en Ilse van Miedema (Hoofd Communicatie en Marketing) van Landschap Noord-Holland
Tafel 3: Briljante mislukkingen – leren van wat anders liep dan gepland
Hoe kunnen we openstaan voor het onbekende en leren van het onverwachte? Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) heeft een aanpak ontwikkeld om dingen die anders gaan dan gepland niet te verbergen, maar te omarmen als waardevolle leermomenten. Wat zou de wereld zijn zonder lef, toevallige ontdekkingen en de moed om te experimenteren?
Aan deze tafel verkennen we hoe je leermomenten kunt herkennen als kansen voor innovatie en groei. We maken gebruik van de 16 zogenoemde archetypen die het IvBM heeft ontwikkeld. Ze helpen je bij het herkennen en bespreken van leermomenten. Denk bijvoorbeeld aan De Lege Plek Aan Tafel (niet alle relevante partijen zijn betrokken) of de Brug van Honduras (de context van een project is veranderlijk). Hoe creëer je een cultuur waarin deze momenten bespreekbaar zijn en bijdragen aan ontwikkeling – binnen je team, organisatie of sector?
Het Aidsfonds deelt praktijkvoorbeelden en nodigt jou uit hetzelfde te doen. In dit rondetafelgesprek is volop ruimte voor uitwisseling: wat ging er bij jou mis, en wat heb je daarvan geleerd? Welke (briljante) mislukkingen verdienen het om gedeeld te worden?
Een tafel voor iedereen die durft te leren van wat niet volgens plan verliep – en daar sterker uit wil komen.
Aan tafel: Robin Roos (Strategisch Beleidsadviseur Impact) en collega van Aidsfonds
Tafel 4: Verhalen die raken én recht doen: impactcommunicatie in balans
Hoe vertel je een verhaal dat zowel raakt als klopt? Aan deze tafel verkennen we de balans tussen fondsenwervende communicatie en de inhoudelijke boodschap van de programma afdeling. Fondsenwervers kiezen vaak voor een krachtige, vereenvoudigde boodschap om urgentie te creëren, terwijl programmaspecialisten streven naar een genuanceerd verhaal dat recht doet aan de werkelijkheid en de samenwerking met betrokken professionals. Hoe voorkom je dat communicatie onbedoeld spanning oproept bij partners of mensen die zelf onderdeel zijn van het verhaal?
We bespreken de voor- en nadelen van beide benaderingen en zoeken naar manieren om tot een gedeeld verhaal te komen dat zowel effectief als zorgvuldig is. Cliniclowns deelt praktijkervaringen en nodigt uit tot reflectie: hoe communiceer je impactvol zonder afbreuk te doen aan relaties, waardigheid of complexiteit?
Deze tafel is voor communicatieprofessionals, fondsenwervers en programmamedewerkers die samen willen bouwen aan sterke, gedragen impactverhalen.
Aan tafel: Margo Geling (Impactmanager, Strategisch Relatiemanager en Programmaleider) en collega van Cliniclowns
Tafel 5: De kracht van allianties – hoe strategische samenwerkingen impact versnellen
Hoe werk je als organisatie effectief samen met anderen om je missie te versterken? Aan deze tafel verkennen we hoe je strategische partnerships ontwikkelt die zijn gebaseerd op gedeelde doelen en gezamenlijke impact. Wat vraagt het om een meerjarige samenwerking op te bouwen met maatschappelijke organisaties, gemeenten en bedrijven? En hoe ontwikkel je samen een Theory of Change die richting geeft aan jullie gezamenlijke inzet?
Diabetesfonds en de “Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie” (onderdeel van de samenwerkende gezondheidsfondsen) delen hun ervaring met het werken in een coalitie. Niek Bakker, voormalig directeur van MDF en medeontwikkelaar van de Theory of Change van deze alliantie, schuift aan om methodische vragen te beantwoorden en verdieping te bieden. We bespreken kansen, uitdagingen en lessen uit de praktijk. Deze tafel is bedoeld voor iedereen die werkt aan of geïnteresseerd is in duurzame, impactgedreven samenwerking.
Aan tafel: Rens van de Berg (Adjunct directeur / Manager Kennis & Innovatie) van het Diabetesfonds, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Niek Bakker (Impactambassadeur en voormalig directeur MDF).
Tafel 6: Impact meten in beweging – methoden, inzichten en dilemma’s
Hoe meet je de impact van je organisatie op een manier die recht doet aan de werkelijkheid én bruikbaar is voor leren en verbeteren? Aan deze tafel verkennen we verschillende methoden voor kwalitatieve en kwantitatieve impactmeting, delen we ervaringen uit de praktijk en bespreken we dilemma’s.
Humanitas trapt af met een korte toelichting op hun impactinterviews in het kader van hun 80 jarig bestaan. Samen met de Hartstichting reflecteren zij op meetmethoden, inzichten en uitdagingen. Ook kijken ze naar actuele ontwikkelingen: hoe zet je AI in bij je impactmeting? Wat doe je als je doelstellingen verschuiven? Deze tafel biedt ruimte voor uitwisseling, reflectie en inspiratie voor iedereen die al wat langer werkt met impactmetingen, evaluaties en/of onderzoek.
Aan tafel: Martijn Marijnis (Adviseur Monitoring & evaluatie) van Humanitas en Hester Dijk (Marketingstrateeg) van de Hartstichting.
Aanmelden kan via deze link.
Deelname is voor leden van Goede Doelen Nederland. Er zijn geen kosten aan verbonden.