Marketing & fondsenwerving

Klachtbehandeling door de Reclame Code Commissie

Vergrootglas papier graphic 740x320

Eén van onze leden kreeg onlangs een oproep om voor de Reclame Code Commissie te verschijnen. Een particulier had een klacht ingediend omdat de organisatie zich niet aan een code uit de Reclame Code zou hebben gehouden. De klacht werd ongegrond verklaard.

Hieronder zetten wij nog eens voor je op een rij aan welke codes goede doelen moeten voldoen. Heeft jouw organisatie ooit voor de Reclame Code Commissie moeten verschijnen? Dan horen wij het graag.

Nederlandse Reclame Code
Goede Doelen moeten zich voor bepaalde manieren van fondsenwerving aan codes uit de Nederlandse Reclame Code houden. We noemen de belangrijkste codes:

  • De Nederlandse Reclame Code (Algemeen Deel).
  • De Code Postfilter.
  • De Code Telemarketing.
  • De Code Fieldmarketing.
  • De Code E-mail.
  • De Code VOR.
  • De Code RSM.

Hieronder lees je per code een korte beschrijving. Voor meer achtergrondinformatie verwijzen we je graag naar onze website of naar de website van de Stichting Reclame Code. De Nederlandse Reclame Code gaat over reclame-uitingen en waar deze aan moeten voldoen. Er is een Algemeen Deel en daarnaast zijn er de Bijzondere Reclamecodes. De Nederlandse Reclame Code wordt beheerd door Stichting Reclame Code (SRC). Bij klachten kunnen mensen terecht bij de Reclame Code Commissie, een onafhankelijke commissie die beoordeelt of klachten gegrond zijn.

Algemeen Deel
Het Algemeen Deel gaat over regels die gelden voor alle reclame-uitingen, bijvoorbeeld een reclame mag niet misleidend zijn of niet in strijd met de waarheid. Hier zijn ook subjectieve normen in opgenomen, bijvoorbeeld een reclame mag niet nodeloos kwetsen of in strijd zijn met de goede smaak en het fatsoen.

Bijzondere Reclamecodes
Deze codes gaan over reclame voor specifieke producten, diensten of via specifieke kanalen. Voor goede doelen zijn deze bijzondere codes het meest relevant. Lees meer informatie en de volledige tekst over de Bijzondere Reclamecodes.

Code Postfilter
Stichting Postfilter beheert een register waar mensen zich kunnen aanmelden als zij geen geadresseerde reclame via de post willen ontvangen van organisaties waar zij geen klant of donateur van zijn (geweest). Organisaties die reclamepost willen versturen naar niet-klanten of niet-donateurs zijn verplicht om deze te ontdubbelen met het register van Stichting Postfilter.

Stichting Postfilter beheert ook het Nationaal Overledenenregister (NOR). Hier staan mensen in geregistreerd die overleden zijn. Organisaties die reclamepost willen versturen zijn verplicht om hun bestand te ontdubbelen met het register van het NOR, ongeacht of zij klant of donateur zijn.

De specifieke regels over Postfilter en het NOR worden beschreven in de Code Postfilter. Alle organisaties in Nederland die reclamepost versturen, zijn verplicht zich te houden aan deze code, goede doelen vallen hier dus ook onder.

Code Telemarketing
De Code Telemarketing gaat over reclame via de telefoon en is verplicht voor alle organisaties in Nederland die aan telemarketing doen. Goede doelen vallen hier ook onder. Hierin staat bijvoorbeeld meer beschreven over opt-ins, wanneer er gebeld mag worden, het ‘wat & hoe’ over de gelegenheidsvraag en het recht van bezwaar. De Code Telemarketing dateert van 15 oktober 2024, Goede Doelen Nederland was ook betrokken bij de herziening.

Code Fieldmarketing
De Code Fieldmarketing gaat over verkoop en promotie buiten de verkoopruimte, hier valt bijvoorbeeld huis-aan-huiswerving en straatwerving onder. Ook in dit geval is naleving van de code verplicht voor alle organisaties in Nederland die van dit kanaal gebruikmaken. Deze code gaat onder andere over de herkenbaarheid van fieldmarketeers, wanneer mag er geworven worden, de bescherming van kwetsbare personen en minderjarigen en het recht van verzet. De laatste versie is van 2023. NB Ook de Stichting Regulering Huis-aan-huis Werving heeft een code gemaakt die van toepassing is op wervingsbureaus/goede doelen die wervingsactiviteiten ontplooien die worden gepland via het wervingsrooster.

Code E-mail
De Code E-mail gaat over het sturen van ongevraagde reclame per e-mail. Naleving is verplicht voor alle organisaties in Nederland die van dit kanaal gebruikmaken. Deze code gaat onder andere over de herkenbaarheid van een e-mail, de technische aspecten van een e-mail en het recht van verzet. De huidige versie is van 2012. Deze is echter recentelijk aangepast met betrokkenheid van Goede Doelen Nederland en zal binnenkort eerst door de ALV van de DDMA worden besproken.

Code VOR
De Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (Code VOR) gaat over het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Naleving is verplicht voor alle organisaties in Nederland die van dit kanaal gebruikmaken. Deze code gaat onder andere over het respecteren van stickers op de brievenbus en het verschil tussen ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen.

Code RSM
De Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (Code RSM) gaat over reclame via social media en influencers. De social mediakanalen zijn bijvoorbeeld YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. De code gaat onder meer over de herkenbaarheid van reclame via social media, de teksten in de beschrijvingen en hashtags. Voor influencers is er ook een register, zodat influencers op de hoogte zijn van deze code, de Mediawet en consumentenwetgeving. Voor meer informatie, kijk op de website.

Vragen?
Heb je vragen over deze codes? Stel ze dan gerust aan Patricia van Ogtrop, via vanogtrop@goededoelennederland.nl.

Laatste ledenberichten

Deelnemersdag Nalaten 2025 ledenbericht 740x320
Deelnemersdag 2025
Schenken & nalaten
Computer grafieken ledenbericht Nalaten 740x320
Cijfers Bureau Nalatenschappen
Schenken & nalaten
Pen nalaten
Nieuwe modellen koopovereenkomst
Schenken & nalaten