Uitleg HR-flexpool

Hoe werkt het?

Leden van Goede Doelen Nederland hebben behoefte aan advies op gebied van HR. Het HR-terrein is breed en loopt uiteen van operationaal HR-werk tot vraagstukken die de organisatiestructuur en de ontwikkeling van de organisatie raken. De kennis hebben ze vaak zelf niet structureel in huis, omdat ze hiervoor de mensen of middelen niet hebben. Daarom starten we in 2025 met een pilot voor een shared services op het gebied van HR-advieswerk. We hebben een flexpool opgezet van HR-adviseurs die kunnen helpen. Van ziekteverzuimcasussen tot het actualiseren van HR-beleid tot begeleiding van reorganisaties.

Op deze pagina leggen we de opzet van de pilot uit, laten we je kennismaken met de flexpool en leggen we uit hoe je hier van gebruik kunt maken.

Inzet van freelance HR-adviseurs

Omdat de aard van de HR-vraagstukken uiteenlopen en niet vooraf in te schatten is hoe lang de inzet van HR-adviseurs bij onze leden is, werken we met freelancers. Zij bestrijken gezamenlijk het brede veld van HR-advieswerk. Omdat we ervaring willen opdoen met een shared service op HR-gebied, is voor deze constructie gekozen en niet voor inkoopafspraken zoals we leveranciers hebben. In deze opzet draagt niet de stichting, maar de freelancer verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van diens werk. Om die reden is niet gekozen voor een uitzendconstructie.

De werkwijze is juridisch getoetst aan de Wet DBA:

  • De benodigde HR-kennis is niet aanwezig bij de Stichting Diensten voor Goede Doelen.
  • En ook niet bij het lid; die vraagt immers om hulp bij HR-vraagstukken.
  • De inzet bij onze leden voor HR-werkzaamheden is van tijdelijke aard.
  • Het geheel betreft een pilot om praktijkervaring op te doen met deze shared service en is dus tijdelijk.
  • De freelancers in onze flexpool hebben tevens allemaal ook andere opdrachtgevers.

Maak hier kennis met onze HR-adviseurs.

Bemiddeling

Stichting Diensten voor Goede Doelen treedt in deze constructie op als bemiddelaar. Tussen het lid en de stichting en tussen de freelancer en de stichting worden bemiddelingsovereenkomsten gesloten. Ons lid sluit een opdrachtovereenkomst met de freelancer. In deze overeenkomst zijn opgenomen een beschrijving van de werkzaamheden en het uurtarief. Ten behoeve van de pilot worden beschrijvingen van de werkzaamheden gedeeld met de stichting, om zo een beeld te krijgen van de behoeften van de lidorganisaties.

Facturering

De facturering verloopt via de Stichting Diensten. De freelancer factureert aan de stichting na akkoord op de urenspecificatie door het lid. De stichting verstuurt een factuur aan het lid, In het gefactureerde bedrag zit een opslag bureaukosten van 5% op het uurtarief van de freelancer. Facturering is maandelijks. Op deze wijze doet de stichting ervaring op met de facturering van deze shared service.

Intake

Een lidorganisatie heeft HR-vraagstuk en wil gebruik maken van de shared service. Goede Doelen Nederland doet hiervoor een intake en stelt vast of:

  • Er sprake is van een enkele vraag waarbij de verwachting is dat het voorlopig bij die ene vraag blijft;
  • Sprake is van een vraag en de verwachting is dat dit er vaker vragen zullen komen;
  • Een grotere vraag wat meer lijkt op een project. In dat geval wordt er tussen het lid en de stichting Diensten voor Goede Doelen een projectovereenkomst opgesteld.

Belangrijk is ook te achterhalen wat de vraag achter de vraag is. Kijk hier voor voorbeelden van HR-vraagstukken.

Eén of enkele freelancers worden benaderd. Wanneer het gaat om een enkelvoudige vraag is geen kennismaking vooraf met de betreffende organisatie nodig. Bij een meer frequente vraag of project zullen er selectiegesprekken met de lidorganisatie plaatsvinden. In dat geval geeft het lid aan met welke freelancer zij in zee wil gaan. De freelancer gaat aan de slag als er een opdrachtovereenkomst met de lidorganisatie is getekend. Onderdeel van de opdrachtovereenkomst tussen lidorganisatie en de freelancer is een beschrijving van de werkzaamheden. Tevens is in de opdrachtovereenkomst het tarief afgesproken.

Interesse?

Neem gerust contact op met Jan-Willem de Bruin via debruin@goededoelennederland.nl of +31(0) 20 422 99 77.