De Kinderportemonnee: een speciaal fonds waarvoor kinderen zelf een bestemming mogen kiezen

Kinderpostzegels Nederlands
Kinderportemonnee 2024 880x588 crop center

Via de Kinderpostzegelactie worden kinderen al jarenlang actief betrokken om leeftijdsgenoten te helpen. Ze vinden het leuk om zich in te zetten, en begrijpen tevens hoe belangrijk dit is: kinderen voor elkaar. We zijn dan ook altijd op zoek naar manieren om kinderen nóg meer te betrekken bij alles wat we doen.

Daarom is de Kinderportemonnee opgericht: een speciaal fonds van Kinderpostzegels waarvoor kinderen zelf een bestemming mogen kiezen.

In 2024 deden ruim 1.200 leerlingen uit 60 groepen 7 en 8 in het regulier en speciaal basisonderwijs mee aan de speciale Kinderportemonnee-workshops. Er werd gebrainstormd, gediscussieerd én gestemd waaraan het geld van de Kinderportemonnee moet worden besteed.

Kinderen kiezen voor de thema's armoede en veiligheid thuis

Kinderen vinden armoede veruit het belangrijkste thema. Bijna de helft (49,1%) wil dat kinderen die te maken hebben met armoede meer hulp en ondersteuning krijgen. "Als je te weinig geld hebt, kan je niet alles doen, en dat vind ik oneerlijk", vat een van de deelnemers het samen.

Daarop volgt het thema (on)veiligheid thuis met 29,1%. "Thuis is de plek waar je veilig moet zijn. Als dat niet zo is, is dat heel erg" schrijft een van de kinderen. De overige stemmen zijn nagenoeg gelijk verdeeld over de thema’s eenzaamheid (6,5%), niet kunnen meedoen (5,5%) en je ongelukkig voelen (9,9%).

De Kinderportemonnee is momenteel gevuld met 850.000 euro. Dit geld verdelen we onder de projecten die passen bij de gekozen thema’s en we houden daarbij de verdeling aan die de kinderen hebben bepaald. Daarbij letten we erop dat de projecten impact maken voor zoveel mogelijk kinderen.

Meer informatie over de Kinderportemonnee en hoe dit werkt via deze link.

Laatste impactverhalen

241205 emma kinderziekenhuis
Ouders bundelen krachten
113 Fonds zelfmoordpreventie
Ik heb op mijn kwetsbaarste momenten 113 gebeld
Stichting Hartekind
Nienke Plas zet zich in voor meer bekendheid rondom hartafwijkingen bij kinderen