Geen versobering van de giftenaftrek

De giftenaftrek zal niet worden versoberd. Dat liet staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) weten in reactie op Kamerlid Stoffer (SGP) tijdens het commissiedebat Nationale fiscaliteit van 26 maart jl. Wij zijn blij met dit nieuws. Wel is het van belang dat de giftenaftrek verder wordt versterkt.
Stoffer (SGP) had de staatssecretaris gevraagd naar de inzet van het kabinet rondom de giftenaftrek. Van Oostenbruggen liet weten dat gezien alle ontwikkelingen rondom de giftenaftrek, van de aangekondigde beperking van de regeling in het hoofdlijnenakkoord tot de uiteindelijke terugdraaiing hiervan, hij zich een bezuiniging niet kan voorstellen. Van Oostenbruggen: ‘In combinatie met de eenverdienersproblematiek en de btw op sport, media en cultuur, en ook nog zoiets als goed bestuur en het op een nette manier omgaan met de oppositie, kan ik me niet voorstellen dat versobering van de giftenaftrek nog wordt voorgesteld. Ik ben het in ieder geval niet voornemens.’
Wij zijn blij met deze woorden van de staatssecretaris. Wel is het van belang dat de voorstellen uit het rapport Beter Geven II voor versterking van de giftenaftrek, dat in opdracht van CIO en Goede Doelen Nederland is gemaakt, ter harte worden genomen.
Het rapport van de commissie, onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan, stelt onder andere voor om de inkomensafhankelijke drempel van 1% voor gewone giften te vervangen door een vaste drempel per belastingplichtige per jaar. Ook kan het schrappen van specifieke giftencategorieën bijdragen aan een grotere doelmatigheid en verbetering van de uitvoerbaarheid van het stelsel. De commissie heeft verder in het kader van het verbeteren van de uitvoerbaarheid voorgesteld om renseignering van periodieke giften te introduceren. Een kanttekening van CIO en Goede Doelen Nederland bij dit voorstel is dat kleinere organisaties, zoals kerkgenootschappen die afhankelijk zijn van vrijwilligers, mogelijk moeite hebben met de implementatie hiervan. Daarom zien wij een pilot bij grotere professionele organisaties als passende vervolgstap.
Vanaf het moment dat de bezuinigingsplannen ten aanzien van de giftenaftrek bekend werden, hebben wij ons ingezet om de fiscale aftrek voor zowel particulieren als bedrijven te behouden. Onder meer in samenwerking met Prisma en de ChristenUnie is de petitie 'Red de giftenaftrek' gestart die brede steun kreeg, zowel van de politiek als van het publiek. In de Miljoenennota bleek de aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro in 2025 (oplopend tot 250 miljoen in 2027) al voor een belangrijk deel te zijn teruggedraaid. Voor particulieren die een goed doel willen steunen, veranderde er hierdoor niets. Ook de aftrek in de vennootschapsbelasting werd uiteindelijk gehandhaafd en het maximum bij de periodieke gift verhoogd naar 1,5 miljoen euro. De regeling ‘geven uit bedrijven’ werd wel afgeschaft. Met het rapport Beter Geven II willen wij bijdragen aan een sterker, eenvoudiger en doelmatiger stelsel van giftenaftrek. De commissie buigt zich momenteel over een derde advies over een alternatief voor het ‘geven uit bedrijven’.