Goede Doelen Nederland blij met aangenomen amendement over giftenaftrek
Het amendement van Tweede Kamerleden Grinwis, Stoffer en van Dijk met betrekking tot de giftenaftrek is aangenomen. Dat is heel goed nieuws! De eerder door het kabinet aangekondigde bezuiniging op de giftenaftrek is daarmee voor een belangrijk deel van tafel.
Dit betekent namelijk dat naast de aftrek van giften in de inkomstenbelasting nu ook de aftrek van giften in de vennootschapsbelasting gehandhaafd blijft. De aangekondigde bezuiniging op het geven uit bedrijven (de faciliteit in box 2) is niet teruggedraaid. Daarvoor in de plaats is wel de maximum aftrek van 250.000 euro per huishouden per jaar bij periodieke giften verhoogd naar 1,5 miljoen euro per jaar.
Goede Doelen Nederland vindt het van groot belang dat het belastingstelsel de actieve betrokkenheid van burgers en bedrijven bij een betere samenleving stimuleert. Bezuinigen door het beperken van de giftenaftrek betekent minder inkomsten voor goede doelen en dat gaat ten koste van hun waardevolle werk voor de maatschappij.
Sinds de bezuinigingsplannen ten aanzien van de giftenaftrek bekend werden, heeft Goede Doelen Nederland zich ingezet om de fiscale aftrek voor zowel particulieren als bedrijven te behouden. Wij zijn o.a. in samenwerking met Prisma en de ChristenUnie de petitie 'Red de giftenaftrek' gestart die brede steun kreeg, zowel in de politiek als bij het publiek. In de Miljoenennota bleek de aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro in 2025 (oplopend tot 250 miljoen in 2027) voor een belangrijk deel te zijn teruggedraaid. Voor particulieren die een goed doel willen steunen, veranderde er hierdoor niets. De bezuiniging op de fiscale aftrek voor bedrijven bleef echter in stand. We zijn ons blijven inzetten voor het behoud van de volledige giftenaftrek omdat ook het geven door bedrijven fiscaal moet worden gestimuleerd. Met het aannemen van het amendement blijft de giftenaftrek voor een belangrijk deel bestaan (in de inkomsten- en vennootschapsbelasting) en wordt de aftrekmogelijkheid van periodieke giften vergroot.
Tweede advies van de Commissie Rinnooy Kan verwacht eind 2024
Goede Doelen Nederland en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) hebben een commissie van deskundigen onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan gevraagd om advies te geven over de giftenaftrek. Het eerste deel van het advies, al eerder gepubliceerd, ging in op het evaluatierapport ‘Geven en nemen’ van SEO Economisch Onderzoek. Op ons verzoek onderzoekt de commissie Alexander Rinnooy Kan momenteel of en zo ja, hoe het stelsel van giftenaftrek kan worden vereenvoudigd en de uitvoerbaarheid kan worden verbeterd. Dit tweede advies, dat later dit jaar wordt verwacht, zal helpen om de giftenaftrek klaar te maken voor de toekomst.