Negatieve rente ongewenst (update met mediaoverzicht)

Vrijdag 7 februari publiceerde het Financieele Dagblad op de voorpagina een artikel 'Negatieve rente raakt goede doelen hard' over de negatieve rente die banken doorberekenen aan hun klanten.

Een paar jaar geleden was negatieve spaarrente ondenkbaar. Nu is dat bij verschillende banken een feit geworden. Door de lage rente in Europa en de boeterente die banken moeten betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB), zien banken zich genoodzaakt om negatieve spaarrente in rekening te brengen bij al haar klanten.

Ook goede doelen ontkomen hier kennelijk niet aan en moeten dus rente gaan betalen over een deel van de spaartegoeden. Helaas want wij vinden dit een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat goede doelen het gedoneerde geld willen besteden aan het maatschappelijke doel waar het voor gegeven is. Het heeft overigens niet alleen grote impact op goede doelen, maar ook op andere sectoren zoals zorginstellingen of gemeenten. Maar het zou mooi zijn als een bank oog heeft voor de bijzondere positie van goede doelen', zegt Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland.

Spaartegoeden bij goede doelen
Goede doelen werken elke dag hard aan het realiseren van maatschappelijke doelen en doen hiervoor een beroep op de steun van het publiek.

Goede doelen gaan heel zorgvuldig om met het geld dat zij ontvangen van donateurs. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van geld en de besteding ervan zoals bij langjarige projecten of onderzoek. Het is daarom niet ongebruikelijk om een tegoed op te bouwen. Ook zijn er organisaties die grote bedragen direct beschikbaar moeten hebben om bijvoorbeeld aankopen te doen of snel hulp te kunnen bieden bij een ramp’, aldus Margreet Plug.

Wij verkennen met onze leden alternatieven om het betalen van negatieve rente te voorkomen, zoals vanzelfsprekend het spreiden van tegoeden over meerdere banken’, zegt Margreet Plug.

Headlines over negatieve rente waaronder ook quotes van Goede Doelen Nederland:

Voor leden
Lees hier nog meer achtergrond bij dit standpunt (achter de inlog).

Laatste nieuws

Euros geld briefjes 740x320
Onderscheid in risiconiveau stichtingen in derde National Risk Assessment
Tweedekamer
De evaluatie van de giftenaftrek afgerond
Stichting reclame code
Nieuwe Consumenten Adviesraad bij Stichting Reclame Code