Onverantwoorde bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking

Minister Klever zet de aangekondigde bezuinigingen van €2,4 miljard op ontwikkelingssamenwerking door, zoals aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord. Dit gebeurt ondanks eerdere adviezen en de dringende noodzaak om internationale verplichtingen na te komen, zo blijkt uit de op 20 februari gepubliceerde beleidsbrief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
De beleidsbrief kondigt ingrijpende bezuinigingen aan op meerdere posten binnen het budget van het ministerie. Onderwijs, vrouwenrechten, klimaatbeleid, maatschappelijk middenveld en multilaterale samenwerking worden hard geraakt. Deze bezuinigingen treffen niet alleen kwetsbare gemeenschappen wereldwijd, maar hebben ook negatieve gevolgen voor (de internationale positie van) Nederland zelf. In plaats van zich terug te trekken, zou het kabinet juist moeten investeren in internationale samenwerking om bij te dragen aan duurzame oplossingen voor grensoverschrijdende uitdagingen. Belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, vrede en voedselzekerheid – vragen om internationale samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Het belang van het maatschappelijk middenveld voor democratie en mensenrechten
Organisaties zoals de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) benadrukken de belangrijke rol van het maatschappelijk middenveld bij het waarborgen en bevorderen van mensenrechten en democratie.
Goede doelen spelen hierin een onmisbare rol. Zij maken deel uit van internationale samenwerkingsverbanden en beschikken over een uitgebreid en fijn vertakt netwerk. Het behouden van wereldwijde steun voor democratische processen, stabiliteit, vrede en mensenrechten, leunt sterk op deze mondiale netwerken. Ze weten wat er speelt in landen waar Nederland nauwelijks diplomatieke banden heeft. Ze slaan bruggen tussen gemeenschappen, bedrijven en overheden, versterken de rechtsstaat en democratie en bevorderen onderling vertrouwen.
Daarnaast geven goede doelen miljoenen Nederlanders een stem door het kanaliseren van onvrede, angst, zorgen en behoeften en versterken hierdoor onze pluriforme democratie. Dit engagement reikt verder dan de eigen lands- en cultuurgrenzen. Veel burgers voelen zich verbonden met mensen en thema’s buiten Nederland en hechten waarde aan gelijkwaardigheid van mensen en gedeelde verantwoordelijkheid voor het oplossen van mondiale vraagstukken.