Save the Children

Save the children

De reden waarom mensen Save the Children steunen, is voor iedereen anders. Lees het indrukwekkende levensverhaal van donateur Frits (89) uit Kennemerland*. Na de hongerwinter verblijft hij als kind voor langere tijd in Zweden; een periode in zijn leven die diepe sporen achterliet. “Ik zie nog voor me hoe het Rode Kruis voedselpakketten uit Zweden dropte.”

‘Als broodmager kind ging ik naar Zweden om aan te sterken’

Frits is 11 jaar tijdens de hongerwinter in 1944. Zijn vader overleed in de oorlog en samen met zijn moeder probeert hij te overleven in een tijd van armoede en voedseltekorten.

Meehelpen op de boerderij

Frits werd in die winter samen met zo’n 80 jongens uit Kennemerland, allemaal mager en ondervoed, naar Zweden gestuurd om aan te sterken. Frits: “Vrijwel zonder spullen reisde ik met de trein door Duitsland en Denemarken tot aan de veerboot naar Zweden". In Helsingborg worden ze opgevangen in een groot opvangcentrum van Rädda Barnen, de Zweedse Save the Children. “Ik weet nog de naam van de vrouw die me op kwam halen: Anna Rex. Ze kocht meteen extra kleding voor me; bestand tegen de Zweedse herfst en winter. Daarna kwam ik in Halmstad terecht op een boerderij, bestierd door twee neven. In het begin best onwennig, maar uiteindelijk had ik het erg naar m’n zin. De familie en huishoudster waren zo hartelijk en waar ik kon hielp ik mee op de boerderij. Een tijd die veel indruk op me maakte.”

En toen werd het mei 1945 en kwam de bevrijding. Frits werd teruggebracht naar Halmstad naar het opvangcentrum van Rädda Barnen. Vanuit daar lieten ze hem terugreizen naar zijn moeder in Haarlem.

Zweedse huwelijksreis

Later keerde Frits tijdens de zomervakanties nog vaak terug naar Zweden. Vooral om te genieten van het boerderijleven en de prachtige meren. Hij nam er later zelfs z’n vrouw mee naartoe op huwelijksreis. “Ik wilde haar in Smäland heel graag voorstellen aan mijn ‘Zweedse familie'. Later zijn we ook met de kinderen nog vaak teruggegaan en is er nog steeds contact met Zweden.”

Pas toen viel het kwartje

Toen Frits in 2015 bij een bijeenkomst van Rädda Barnen in Göteborg was en hun logo zag, viel het kwartje. “Pas toen besefte ik dat dit de Zweedse tak van Save the Children is! Vanaf dat moment wist ik, ik wil iets terugdoen in de vorm van een schenking. Ondanks alle pijn, verdriet en armoede van toen, kreeg ik toch de kans om de draad weer op te pakken. Mede dankzij de Zweedse solidariteit en warme opvang én de professionele hulp van Rädda Barnen.”

*Om privacy redenen is de naam van Frits gefingeerd.