Socutera 60 jaar jubileum

Socutera jubileum 60 jaar logo Transparant 700x300

Socutera bestaat dit jaar 60 jaar! In 1964 begon Stichting Socutera met het uitzenden van goededoelenspots op de Nederlandse televisie. De legendarische marathon tv-uitzending ‘Open het Dorp’ met Mies Bouwman in 1962, was aanleiding voor het ontstaan van Socutera. Na deze uitzending werd duidelijk hoe belangrijk de televisie was als massamedium, ook als het gaat om het werven van donateurs. In 2008 is Stichting Socutera opgegaan in Stichting Diensten voor Goede Doelen en sindsdien is Socutera een van onze diensten.

Socutera staat voor SOciale en CUlturele TElevisie en RAdio en werd destijds opgericht door een aantal fondsenwervende organisaties. De eerste uitzending vond plaats in oktober 1964: een voorlichtingsfilm van 15 minuten over brandveiligheid in huis, gericht op de huisvrouw.

Sindsdien zijn door Socutera vele goededoelenspots uitgezonden en bereik je nu met een Socutera uitzendweek bij NPO 1, 2 en 3 gemiddeld 1,4 miljoen kijkers. De spotjes zijn ook te vinden op het YouTube kanaal van Socutera

Jubileumfeest
Op donderdag 17 oktober vieren we het 60-jarig jubileum in Beeld & Geluid in Hilversum. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Geschiedenis
Het tv-programma Open het Dorp in 1962, gepresenteerd door Mies Bouwman, was het eerste grote geldinzamelingsprogramma op de Nederlandse televisie. Hiermee werd geld ingezameld voor een woongemeenschapwijk en zorginstelling voor gehandicapten: Het Dorp in Arnhem. Het programma duurde maar liefst drieëntwintig uur en werd tegelijkertijd op de radio uitgezonden.

De uitzending leverde het -voor die tijd- onvoorstelbare bedrag van 22 miljoen gulden (bijna 10 miljoen euro) op en maakte duidelijk hoe belangrijk de televisie was als massamedium, ook op het gebied van fondsenwerving. Goede doelen waren niet langer aangewezen op kranten en de radio om hun boodschap onder de aandacht te brengen, of om aan fondsenwerving te doen. Televisie bood nieuwe en betere mogelijkheden!


Twee jaar na ‘Open het Dorp’, op 20 april 1964, werd de Stichting Socutera een feit. Grondleggers waren destijds instellingen die al verenigd waren in de Stichting Centraal Overleg Fondsenwervingsacties: het Koningin Julianafonds, het Prins Bernhardfonds, de Stichting Fondsenwervingsacties Volksgezondheid, de NOVIB en de Nederlandse Federatie voor Vluchtelingenhulp. Adviseur van de Stichting Socutera was Erik de Vries, de pionier van de Nederlandse televisie, van wie alle publieke omroepen in 1957 het vak ‘televisie maken’ hebben geleerd.

De eerste Socutera uitzending vond in 1964, amper zes maanden na de oprichting, al plaats. De voorlichtingsfilm ‘Tekens van Leven’ (uiteraard in zwart/wit) werd gemaakt in opdracht van de Stichting Nederlandse Federatie van Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening, met medewerking van de Hilversumse brandweer. De film was gericht op de huisvrouw en ging over brandgevaar in de woning. Aan de hand van in scene gezette branden in het huis van mevrouw Brand (Liesbeth Struppert) werd getoond en verteld welke maatregelen men diende te nemen bij verschillende branden. Aansluitend volgde algemene informatie over de werkzaamheden van de federatie, met o.a. informatie aan huisvrouwen over welke maatregelen getroffen dienden te worden bij een atoomaanval.

Socutera begon als een stichting. In de loop der jaren zijn er diverse wijzigingen geweest in de statuten. Op 19 november 2008 is het bestuur van Stichting Socutera overgedragen aan het bestuur van Goede Doelen Nederland. Sindsdien is Socutera een dienst van Goede Doelen Nederland.

(Foto: ANP)