Innovatie in betalingsverkeer
De wereld van betalingsverkeer is enorm in ontwikkeling. De behoeften van donateurs veranderen sterk en nieuwe technologieën bieden kansen voor nieuwe betaaltoepassingen.
Er zijn diverse ontwikkelingen die wij op de voet volgen.
PSD2
PSD2 is een Europese wet voor betalingsverkeer. PSD2 is de geactualiseerde versie van de Payment Services Directive (2007). Dit is de Europese richtlijn voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. De belangrijkste vernieuwing van PSD2 is dat de rekeninghouder gebruik kan maken van nieuwe betaal- en informatiediensten. Daartoe krijgt de rekeninghouder het recht om nieuwe partijen toegang te geven tot de betaalrekening bij zijn bank. Als de rekeninghouder hiervoor toestemming geeft, is de bank verplicht om mee te werken. Zo kunnen de nieuwe, derde partijen op verzoek van de klant een betaling starten (betaalinitiatiedienstverlening). Ook kunnen zij de klant een overzicht geven van zijn betaalrekening(en) bij zijn bank(en) (rekeninginformatiedienstverlening).
Het doel van PSD2 is meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. PSD2 maakt nieuwe diensten mogelijk.
Opvolger PSD2
De Europese Commissie werkt inmiddels aan de PSD3.
Blockchain
Blockchain-technologie is een gedistribueerde database die een lijst bijhoudt van data die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Een van de voordelen van Blockchain is dat het onhandige papieren contracten en documentatie kan vervangen door veilige en slimme elektronische documenten. Dat kan veel processen efficiënter maken. Blockchain kan grote gevolgen hebben voor de bestaande infrastructuur voor het betalingsverkeer.
Doorontwikkeling iDeal
Bijvoorbeeld de iDEAL QR-app. Hiermee kan een mobiele iDEAL-betaling vanaf scherm, drukwerk of brief worden opgestart. De veilige iDEAL QR-app voor smartphones of tablets scant de iDEAL QR-code, herkenbaar aan het iDEAL-logo in het midden. Daarna worden de details van de iDEAL-betaling getoond.
Is de digitale euro in aantocht?
Mensen betalen steeds vaker digitaal, met bankpas, mobiele telefoon of QR-code. In Nederland is nog maar 1 op de 5 betalingen contant. De digitale euro kan wellicht een belangrijke aanvulling zijn op de manieren van betalen die reeds bestaan. De verwachting is niet dat de digitale euro de huidige betaalmethoden zal vervangen
Europese politiek beslist over digitale euro
Op 28 juni 2023 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepubliceerd voor de invoering van een digitale euro. Zowel het Europese Parlement als de Europese Raad moeten akkoord gaan met het wetsvoorstel. Anders komt er geen digitale euro. Indien de Europese politiek besluit dat er een digitale euro gaat komen dan wil de ECB samen met de nationale centrale banken zoals DNB voorbereidt zijn. Deze voorbereidingsfase is van start gegaan op 1 november 2023 en opgeknipt in twee delen, lees hierover meer op de site van De Nederlandsche Bank.