Kansspelbeleid en goededoelenloterijen

Belangenbeharting Goede Doelen Loterijen700x300

Ontwikkelingen op de kansspelmarkt en het kansspelbeleid kunnen gevolgen hebben voor de positie van en de mogelijkheden voor de goededoelenloterijen. Loterijen zijn een belangrijke inkomstenbron voor veel goede doelen. Goede Doelen Nederland vindt dat deze ontvangsten op peil moeten blijven.

Goededoelenloterijen

Er is een aantal kansspelvergunninghouders dat een verplichte afdracht moet doen aan goede doelen. Het gaat om de Nationale Postcodeloterij, de Vriendenloterij en de Nederlandse Loterij (Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto). Zij dragen gemiddeld ongeveer 500 miljoen euro af aan maatschappelijke doelen. Op 15 december 2021 was het debat over de effecten van de wet die online gokken mogelijk maakt en sinds 1 april 2022 geldt. Aanleiding was de vele reclame voor risicovolle kansspelen. Voorbereidend op dit debat heeft het Goede Doelen Platform de Tweede Kamer opgeroepen om het onderscheid tussen risicovolle en risicoarme kansspelen wettelijk te verankeren in het kansspelbeleid, te beginnen bij de nieuwe waarschuwingstekst. Goede Doelen Nederland heeft dit pleidooi per brief ondersteund.

Belangenbehartiging

In de belangenbehartiging rondom het kansspelbeleid en de loterijen ligt het primaat bij het Goede Doelen Platform. Dit platform is een samenwerkingsverband van ca. 200 goede doelen die gelden ontvangen uit de Postcodeloterij, de Vriendenloterij, de Bankgiroloterij, Nederlandse Loterij en de leden van de Samenwerkende Non-profitloterijen. Bij het platform zijn de vergunningshouders en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) aangesloten. Goede Doelen Nederland is, via SBF, als partner verbonden aan het Goede Doelen Platform. Onze inzet is om de inkomsten van alle goededoelenorganisaties voor de toekomst veilig te stellen, ten minste op het huidige niveau. Het Goede Doelen Platform draagt daarvoor concrete voorstellen en oplossingen aan. Dankzij de intensieve inspanningen van het Goede Doelen Platform is tot op heden de afdracht van goededoelenloterijen aan goede doelen behouden gebleven. Goede Doelen Nederland ondersteunt daar waar nodig en desgevraagd de inzet van het Goede Doelen Platform.