Verantwoording en toezicht
Goede doelen werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen in de samenleving en vragen hiervoor steun aan het publiek. Goede Doelen Nederland vindt dat goede doelen transparant moeten zijn over hun werkwijze, de bestedingen en de resultaten en verantwoording moeten afleggen aan hun donateurs en de samenleving.
Sinds 1 januari 2016 is er één uniforme norm voor kwaliteit en transparantie: de Erkenning. Deze vervangt eerdere keurmerken zoals het CBF-Keur/CBF-Certificaat, het RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen. De Erkenning biedt een duidelijke standaard waarmee goede doelen laten zien dat zij hun zaken op orde hebben, voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zich regelmatig laten controleren. Het CBF is de onafhankelijke toezichthouder van Erkende Goede Doelen en controleert of de normen van de Erkenning worden nageleefd.
In maart 2019 is het Erkenningspaspoort geïntroduceerd. Het Erkenningspaspoort geeft de donateur in een oogopslag inzicht in alle relevante informatie over het goede doel. De kerngegevens in het paspoort zijn gevalideerd door het CBF.