Giftenaftrek

De giftenaftrek stelt burgers in staat om, voordat ze belasting afdragen, zelf te bepalen welke maatschappelijke doelen of ANBI’s* zij willen steunen. Wij vinden het van groot belang dat het belastingstelsel de actieve betrokkenheid van burgers en bedrijven bij een betere samenleving stimuleert.
Het beperken van de giftenaftrek betekent minder inkomsten voor goede doelen. Dit gaat ten koste van hun waardevolle werk voor de maatschappij zoals het ondersteunen van de meest kwetsbaren in de samenleving, het bieden van noodhulp, het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar ernstige ziekten of het behouden van waardevolle natuur en cultuur.
We zien echter wel dat er ruimte is voor verbetering van de giftenaftrek namelijk door vereenvoudiging van de giftenaftrek en verbetering van de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst. Samen met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) hebben we een commissie van deskundigen, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, gevraagd om advies te geven over het vereenvoudigen van de giftenaftrek, met als doel de regeling toekomstbestendig te maken. De commissie heeft haar advies Beter Geven II op 10 februari aangeboden aan de Staatssecretaris Fiscaliteit, Belastingdienst en Douanes, Tjebbe van Oostenbruggen.
De giftenaftrek, die al sinds 1952 bestaat, is een belangrijk instrument om burgers en bedrijven te stimuleren bij te dragen aan maatschappelijke doelen. Het is van groot belang dat deze regeling behouden blijft en tegelijkertijd geoptimaliseerd wordt voor de toekomst
*ANBI
Fiscale voordelen voor de donateur zijn alleen mogelijk als het goede doel een ANBI-status heeft. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Giften aan een organisatie met een ANBI-status kunnen door donateurs onder voorwaarden afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Ook een gift van een bedrijf aan een goed doel kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor de giftenaftrek en afgetrokken worden van de vennootschapsbelasting. Goede doelen met een ANBI-status zijn vrijgesteld van erf- of schenkbelasting. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben de ANBI-status. Het is echter belangrijk te weten dat niet alle ANBI’s per definitie goede doelen zijn.
De ANBI-status is dus een voorwaarde om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen maar het is geen keurmerk. Voor goede doelen is er de Erkenningsregeling die veel verder gaat dan de ANBI-eisen. De Erkenning wordt toegekend door het CBF, de onafhankelijke toezichthouder van goede doelen.